Sananen tekijästä

Olen Pekka Matilainen ja olen Kuopio ääninä -sarjan äänittäjä. Tosin tällaisen sarjan tekeminen on paljon muutakin puuhaa kuin vain äänittämistä. Videoiden tekeminen sekin vaatii osansa, ainakin ajallisesti.

Aivan puhtaalta pöydältä en tähän ”rojektiin” lähtenyt. Jo 1970-luvun lopulta kummunnut innostus äänten perään on vienyt minua pitkin maita ja mantuja - joskus vähän liikaakin. Niinpä loogista, että kun kerran idea ja tilaisuus tuli - ja etenkin kun juuri tällaista arkielämän ääniarkistoa ei Kuopiosta ole, niin heti tekemään.

Akustikkona olen toiminut usealla eri tittelillä; olen toiminut niin radio- kuin TV-toimittajana, AV-viestinnän opettajana, melumittaajana, meluopettajana, työhygieenikkona, melulaskijana, äänisuunnittelijana, signaalianalyytikkona jne. - ja tällä kertaa titteli oli äänittämisestä huolimatta ympäristöasiantuntija. Englanninkielinen termi ”multipotentiality” on aika osuva kohdallani. 

Akustiikan ja etenkin äänittämisen saralla olen saanut kokea melkoisen murroksen äänittämisen historiassa: analogisista kelanauhoista digitaalisiin muistikorttitallentimiin. Välissä on ollut DAT:ia, MiniDisc:iä… jne. Ja onneksi useimmissa tapauksissa tekninen laatu on aina hypännyt pienen pomppauksen eteenpäin. Nyt jo alkaa tuntua, että äärimmäinen laita on saavutettu – ainakin ihmisen kuuloaistin rajat ylittyvät moninkertaisesti nykytekniikalla. Eli on siis aika ja hemmetin hyvä tilaisuus keskittyä sisältöön.

Akustiikka on loputon suo, jonne kun joutuu, paluuta ei ole. Äänet ja äänimaisemat ovat vähintäänkin puolet meidän fysikaalisesta ympäristöstämme. Ja edellinen pätee Kuopiossakin, joten en kokenut tätä ideaa kovinkaan vastenmieliseksi vaan ennemminkin vastustamattomaksi.

Minulta on joskus kysytty, ajattelenko koskaan mitään muuta kuin akustiikaa? Vastaan kuten Radio Jerevanilla oli tapana: ”Onko ajattelua ilman akustiikkaa?”

Ja taasen tuossa vitsissä oli himppu totuutta. Ainakin itse ajattelen usein puhumalla ajatukset sanoiksi – en välttämättä kovin äänekkäästi, useimmiten kuiskaamalla :)

(äänittäessäni en kuiskaile, nykylaitteet kuulee kuiskauksen jopa kymmenien metrien päästä)


Kuopio ääninä -sarja on ollut osa minun työtehtäviäni Kuopion alueellisissa ympäristönsuojelupalveluissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Äänimetsästystä