Äänimetsästystä




Ovatko modernin ympäristömme äänet vain melua?

Osaammeko nauttia arkipäivän äänistä?

Kuuloaistimme on käytössä 24/7. Nukkuessamme hieman vaimennettuna, mutta siitäkin huolimatta kuuloaistimme on ainut aisti, joka on hereillä koko ajan. Kuuloaistimme ”näkee” myös nurkan taakse ja kilometrien päähän. Puhumattakaan siitä, että kuuloaistimme toimii myös pimeässä.

Useimmiten emme havaitse sitä tietoa, mitä kuuloaistimme meille kertoo; kuuloaisti on niin hyvin integroitunut meidän olemiseemme, ettemme huomaa käyttäytymisemme muuttumista juuri kuulemamme perusteella. Korotamme ääntämme automaattisesti hälyssä ja vastaavasti hiljaisuudessa puhumme hiljaa. Luonnonrauhassa jopa verenpainekin laskee. Eikä tuo johdu pelkästään näkemästämme vaan suuri merkitys on kuulemallamme luonnon äänimaisemalla. Toisaalta jako luonnon ääniin ja ihmisen aiheuttamiin ääniin on luonnoton, ihminenhän kuuluu luontoon, emme ole irrallinen osa irti luonnosta. 

Askelen narahdus pakkaslumella, ukkosen jylinä tai haavan lehtien havina - tai jopa muovipalmun kahina. Ehkä mielestämme tarpeettomia ääniä, mutta ne kuuluvat elämään. Ne kertovat ympäristöstämme, joskus hyvinkin olennaista asiaa.

Mitä ovat "Kuopio ääninä" -sarjan tavoitteet? 

Ympäristön äänimaisema, sen yksityiskohdat ja moninaisuus jäävät monilta huomaamatta. Kiire, ehkä jopa tottumattomuus kuunteluun häiritsee havainnoimasta ääniä erillisinä ja samalla joukkoon kuuluvina osina.

Kuopio ääninä pyrkii herättämään kiinnostuksen arkipäivän ääniin, niihin tavallisiin, mutta kenties joskus häviäviinkin ääniin.

Sarjassa tuodaan esille aivan tavallisia ääniä, ei siis etsi mitään erikoisuuksia. Äänille ei aseteta mitään arvosisältöä, kuten että jokin ääni olisi hyvä ja toivottava tai että jokin olisi vastenmielinen tai tänne kuulumaton. Perimmäinen tarkoitus on kertoa, miltä Kuopio kuulostaa. Ja toinen tarkoitus, jos sellaiseksi yleistä valistusta voi nimittää, on että herätellä ymmärtämään, että elämään kuuluu ääniä. Ja elämästä kuuluu ääniä.  - Eikä jokaisesta rasauksesta tarvitse valittaa.

Äänet kertovat myös siitä, että yhteiskuntamme toimii. Jos rakennuksilta ei kuulu vasaran pauketta tai sirkkelin ujellusta, niin siellä ei tehdä mitään. Jos liikenteen ääntä ei kuulu, kukaan ei liiku. Äänillä on aikansa ja paikkansa.

Eipä myöskään haittaa, jos joku saa Kuopio ääninä -sarjasta innostuksen äänitysharrastukseen tai jopa ammatiksi. Osaavia äänittäjiä ei koskaan ole tarpeeksi. 

Missä ja miten?

Äänityksiä tehdään Kuopion kaupungin alueella. Ei siis vain keskustan ruutukaavalla, vaan myös maaseudulla, luonnossa, liikenteen seassa, harrastuksissa jne. Toki keskustankin äänet kuuluvat mukaan, mutta Kuopio ei ole vain sen keskusta vaan liki 100 km kulmasta kulmaan oleva monimuotoinen ja moniääninen alue. Äänityksiä tehdään aina heinäkuun 2021 loppuun saakka.

Osa äänistä tulee luonnonrauhaisista paikoista, ehkä joku voi käyttää ääniä jopa rentoutuakseen - Parin minuutin hengähdystauko voi joskus olla riittävä.

Tekniikka, tuo välttämätön paha

Äänitteet tehdään 48 kHz näytteenottotaajuisena 32-bittisenä liukulukutallenteena. Näytteenottotaajuus rajaa äänet ihmisen kuuloalueelle muutamasta hertsistä aina 24 kHz saakka. Liukulukutallennus on uudempaa tekniikkaa, joka on ollut vasta pari vuotta saatavilla kannettaviin laitteisiin. Äänet voi tällä tavoin tallentaa erittäin laajalla dynamiikalla (tallennusmuodolla yli 1400 dB dynamiikka, tosin käytännön syistä, vahvistimien ja muuntimien rajallisuudesta johtuen dynamiikka jää noin 142 dB:iin, joka sekin on laajempi kuin ihmisen korvan käyttökelpoinen, kuuloa vaarantamaton dynamiikka).

Äänitykset tehdään siten, että äänten voimakkuuserot säilyvät mahdollisuuksien mukaan aina samanlaisina. Hiljaisista paikoista äänet kuuluvat hiljaa ja sieltä missä ääni kuuluu kovaa, äänet toistetaankin kovaa – tosin Youtube vaimentaa liian kovilta kuulostavia ääniä (yli - 14 LUFS), mutta Kuopion äänissä tämä ei ole kovinkaan suuri ongelma, jos ollenkaan. 

Tekniikasta, tallentimista, kameroista, mikrofoneista ja äänenkäsittelystä erillinen juttu ohessa.

Julkaisufoorumi

Äänistähän ei ole mitään iloa, jos niitä ei voi kuunnella missään. Pelkän äänen toistamiseen ei toistaiseksi ole netissä kaikilla päätelaitteilla toimivaa vaivatonta käyttöliittymää, niinpä äänet julkaistaan videon ääniraitana youtubessa. Video siis siksi, että sille on helppokäyttöiset soittimet eri päätelaitteille. Kaikilla päätelaitteilla on mahdollista katsella - ja etenkin kuunnella youtube-videoita ja youtuben ääni on nopeilla yhteyksillä riittävän hyvälaatuinen.

Itse kuva ei tässä ole tärkeä vaikka kuva tuleekin äänityspaikalta stereokuvan mukaisesti. Koska ja vaikka äänitteessä on video, niin suuri osa äänistä tulee kuva-alueen ulkopuolelta. Tämä on äänelle tyypillistä, kattaahan äänimaisema useimmiten 360 astetta niin vaakaan kuin pystyynkin.



Kuopio ääninä -sarjan äänet on koottu Kuopio ääninä -kanavalle Youtubeen. Pomintoja, tarinoita ja kuvauksia äänistä tämän blogin sivuilla. Tämän blogin päivittyvä kronologinen listaus äänistä

Kommentit